Modellen av stationshuset

Bygget av modellen

Tankarna om att bygga en modell av Dals Rostocks gamla järnvägsstation började med att vi fick se ett vackert gammalt vykort. Vi tänkte: “Vad synd att det är rivet, det som var så fint!”

Där stationshuset hade stått var det bara ett skräpområde med ogräs och sly mitt i samhället. Här borde man göra i ordning ett fint torg – tänk om man kunde bygga upp stationhuset igen!

Kommunen drev då en verksamhet för arbetslösa i Mellerud – Melsam. Vi frågade dem om någon ville bygga en liten modell av järnvägsstationen, förslagsvis i skala 1:5. Vår ursprungliga idé var att anlägga en kulle med modellen högst upp, som en staty, och med blomsterplanteringar runtom.

Planerna blir större

En arbetslös byggmästare, Bent-Arne Enander, var intresserad men menade att en så liten modell i trä snabbt skulle bli förstörd av väder och vind, och det hade han ju rätt i … Kanske skulle vi göra en gjutform och gjuta den i brons?

Kommunens stadsarkitekt föreslog oss då att bygga den i större skala, i skala 1:2. Då skulle man dessutom kunna använda den till något vettigt, exempelvis som väntkur för bussen.

Att få in pengar

Vilken grej! En järnvägsstation i halv storlek! Som man dessutom skulle kunna inreda! Problemet var bara att då skulle det kosta betydligt mer än vi hade tänkt oss.

Pengar måste ordnas på något sätt. Det blev till att bilda en ideell förening och söka pengar. Vår räddning blev ett EU-projekt för lokal bygdeutveckling: Lokal Kraft, Dalsland. De ställde sig mycket positiva till vår idé och vi fick pengar från dem i två olika omgångar, sammanlagt 50 000 kr. Nordals Härads Sparbank gav oss 20 000 kr och ytterligare mer än 50 000 kr har skänkts av privatpersoner och olika företag.

Vykortet som startade projektet.
Bengt-Arne Enander arbetade med stationhuset under sex månader i Melsams industrilokaler i Mellerud. Från oktober 1999 till maj 2000. Huset byggdes i sju olika delar.
Den 9:e maj 2000 lyftes delarna ut och kördes på en trailer till Dals Rostock.

Fler bilder från bygget

Kolla in i stationshuset

Stationhuset är byggt i skala 1:2, vilket betyder att allting är hälften så stort som det skulle vara i verkligheten. Man kan gå in i huset även om det innebär att många får böja på ryggen då takhöjden invändigt endast är 144 cm. Om man behöver vila ryggen går det bra att sätta sig på någon av de små stolarna eller bänkarna.

För att de ska gå att sitta på är de tillverkade i lite större skala än 1:2.
Stationhuset är inrett som det kan ha sett ut på 1910- och 1920-talet.