Mer att se i Dals Rostock.

Mer att se i Dals Rostock

Bertil Larssons trädgård

I centrala Rostock ligger en privat trädgård som verkligen är något utöver det vanliga.

Bertil är med i trädgårdsamatörerna och har här samlat tusentals olika sorters växter, högt och lågt, knappt en plätt att sätta fötterna på. Han har även en blogg.

Om du vill komma och titta på trädgården så får du gärna kontakta Bertil:

Telefon: 0530-204 96
Mobil : 070-58 10 526
Mail: bertlars[snabel-a]telia.com

En pion från Bertil Larssons trädgård.

En vacker pion från Bertil Larssons trädgård.

Bertil Larsson, Dals Rostock

Bertil Larsson odlar massor av växter i sin trädgård.

Tant Vanjas textilmuseum
Tant Vanjas textilmuseum

Tant Vanjas textilmuseum

Mitt emot ateljén finns ett mysigt litet textilmuseum. Det är Kerstin Lindeberg som i många år samlat på äldre textilier, redskap och annat som har med det gamla textilhantverket att göra.

Hon har uppkallat museet efter sin svärmor Vanja och målet är att fånga upp gamla kunskaper som är på väg att glömmas och föra dem vidare till nya generationer. De som vill får gärna pröva på att karda, spinna, väva, knyppIa, sticka eller något annat som hör de gamla teknikerna till.

De små rummen pånedervåningen visar olika teman under olika årstider.
Museet är handikappanpassat och det går att ta sig in med rullstol. Här kan du se museets öppettider.

Vandringsleder, bad och skidspår

Runt Dals Rostock finns det många olika stigar och skogspromenader att välja på. Många av dem utgår från OK-stugan, den lokala orienteringsklubbens klubbstuga. Karl XII:s väg är en vandringsled som går över Kroppefjäll mellan Dals Rostock. och Järbo. Doktor Saedéns runda med olika monument från sanatorietiden finns också. Föreningen Kroppefjälls vandringsleder ordnar en bygdevandring varje torsdagskväll från 14 maj till 14 augusti.

Möjlighet till guidning finns!

För den som vill bada finns det många olika sjöar och tjärn i närheten.  Strömmersvik är en allmän badplats söder om Rostock, vid Örsjön.

På Kroppefjäll är det ofta mer snö än på andra platser. Vid Rostock finns ett fint elljusspår och vid god snötillgång körs Karolinerloppet och andra skidtävlingar. För att få mer information om snötillgång och Karolinerloppet kan du besöka OK Kroppefjälls hemsida.

 

Keramik av Lena Bergsman, Dals Rostock.
Keramik av Lena Bergsman.

Rostocks keramik

Keramikern Lena Bergsman har en verkstad och butik på Brunnsvägen 76 som oftast är öppen vardagar 12–18. Om du åker långt får du gärna ringa först för säkerhets skull. Eftersom Lena bor i anslutning till butiken så kan man även testa att ringa på på baksidan av huset om man vill kika in helgtid.

Kontakta gärna Lena för mer information.

Mail: lenabergsman[snabel-a]hotmail.com
Telefon: 0530-201 59 eller 073-813 64 85.
Du kan också hitta Lena på Facebook och Instagram.

Ekholmens Säteri

Lite utanför Dals Rostock bredvid Gunnarsnäs kyrka ligger Ekholmens Säteri. Stora huset från 1799 är helt klätt med skiffer. Invändigt finns tre välbevarade rum som Karl XIV Johan övernattat i. I västra flygeln från 1785 finns det idag en heminredningsbutik med kafé.

Det går bra att beställa guidning av kungarummen.

Sök efter Ekholmen Café & Gårdsbutik på Facebook för mer information. Du kan även ringa 0703-22 59 62 eller skicka E-post: gardsbutik[snabel-a]ekholmendal.seirene.ekholmen

Skifferhuset vid Ekholmens säteri.
Skifferhuset vid Ekholmens säteri.

Örtagård, ateljé och vacker natur