Boken Nyttans växter

Nyttans växter är en uppslagsbok med över tusen växter ( 1 360 st) samt med historik om svensk medicinalväxtodling. Den fjärde upplagan upplagan kom sommaren 2016 och är lätt omarbetad och utökad.

Jag kallar boken Nyttans Växter för att den handlar om de växter som är eller har varit till nytta för människan: till mat och medicin, kläder och redskap, färg och kosmetika, till kärleksmedel och ritualer. Boken omfattar i stort sett alla växter som använts i Norden. Här beskrivs träd och buskar, örter och krukväxter, grönsaker, lavar, mossor och alger. Även den minsta och mest oansenliga växt kan ha en spännande historia att berätta.

“Kerstin Ljungqvist har här åstadkommit en av
de vackraste örtaböcker som utgivits i vårt land …”

Recension Läkemedelsvärlden nummer 6 2007

Boken inleds med en historik över den svenska odlingen och insamlingen av medicinalväxter till apoteken. Utgångspunkten är Johannes Henrikssons verksamhet i Dals Rostock kring förra sekelskiftet. Han var en av sin tids främsta experter på området och ägnade sig dessutom åt folklivsforskning.

I växtbeskrivningarna finns många citat från hans uppteckningar om användning och historia. Boken omfattar 592 sidor och är illustrerad med nära 500 bilder, främst mina egna foton, teckningar och akvareller.

Här kan du se exempel på sidor ur boken.

Klicka för att se ett utdrag ur innehållsförteckningen

Till den fjärde upplagan har jag gjort ett nytt omslag.
Till den fjärde upplagan har jag gjort ett nytt omslag.
Kerstin Ljungqvist och boken Nyttans växter.
Kerstin Ljungqvist med katten Fridolf och boken Nyttans växter.
Beställ Nyttans växter!

Jag har givit ut boken på eget förlag och du kan beställa den direkt från mig. Förlaget heter Calluna som är ljungens latinska namn.

Pris: 485:- inkl. moms.
Vid leverans per post tillkommer kostnad för frakten.

Beställ boken här!