Boken när Livet tog en omväg, om Kroppefjälls sanatorium.

Boken om sanatoriet

Framsidan till När livet tog en omväg.
Framsidan till När livet tog en omväg.
Författarna Kerstin Ljungqvist och Per-Olof Lampers
Författarna Kerstin Ljungqvist och Per-Olof Lampers.

När livet tog en omväg

En bok om Kroppefjälls sanatorium, utkommen 2011.
230 sidor och illustrerad med drygt 450 bilder. Inbunden.
En recension av boken finns här.

”Så hade livet tagit en omväg och jag fick krypa i säng.” Med de orden inleder en patient sitt fotoalbum med bilder från sin vistelse på sanatoriet. De flesta som kom hit var unga och fick avbryta skolgång och familjebildning då de drabbades av den stora folksjukdomen – tuberkulosen.

Läs mer om boken

Boken skildrar sanatorielivet och utvecklingen genom åren – en beskrivning som till stora delar också passar in på andra sanatorier i landet. Någon verksam medicin fanns inte förrän i slutet av 1940-talet. Det som stod till buds var frisk luft, vila och näringsrik mat.

Kroppefjälls sanatorium i Dals Rostock skiljer sig från de flesta andra genom sitt system av mindre hus utspridda i en stor park. Det skulle ge en mera hemlik miljö och därmed stärka patienternas självläkande krafter. Särkilt unikt för sanatoriet är den omgivande naturen med sina bergsformationer, branta stup och inte minst alla fantasieggande monument som byggdes upp för att manifestera för kampen mot sjukdomen. Sanatorieläkare Carl Viktor Saedén lät uppföra dem, inspirerad av gamla tiders hjältedyrkan och sagor. I sagornas skildring av kampen mellan gott och ont såg Sædén en parallell till patienternas kamp mot sjukdomen.

När livet tog en omväg

Boken är tyvärr slutsåld och går inte längre att beställa.

Örtagård, ateljé och vacker natur